top of page

Neden “tekrar tekrar” 5S’e başlıyoruz?

5S; görsel, temiz, sistemli bir çalışma ortamı ile üretimde sürekliliği ve yüksek kaliteliyi sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir. Yalın Üretim’in sahada sonuçları en hızlı ve en gözle görülen araçlarından da biridir. Bu sebeple, genellikle de şirketler tarafından başlangıç noktası olarak seçilir.



Peki, biz neden “Evet arkadaşlar, 5S’i tekrar hızlandırıyoruz“ kararıyla üretim adetlerinde, kalite hatalarında, iş güvenliği risklerinde, arıza sürelerinde dramatik iyileştirici etkisini defalarca deneyimlediğimiz 5S’e tekrar tekrar başlıyoruz.



📌 İlk 3S Ayıklama, Düzenleme, Temizleme; nasıl yapılacağı açık şekilde tanımlanmış, tüm şirketler için uygulaması benzer adımlardır.


İlk 3S’te temelde ihtiyacınız olan iki şey vardır.


👉Masada teori,


👉Sahada pratik.


Teorik bağlamda her seviye çalışana göre farklı ve iyi kurgulanmış bir eğitim içeriği, pratik bağlamda ise sahada istek ve yoğun emek gerekli. Bunlara sahipseniz; inişli, çıkışlı, çaba gerektiren ancak süreci belirli bir yol, bu 3S.



📌 Buna karşın diğer 2S; Standartlaştırma ve Disiplini Koruma ise her şirketin sadece kendi başına yürüyebileceği ve çoğunlukla da yalnız kaldıkları bir yol.



İlk 3S’te yoğun emekle sahada yaratılan büyük değişim ile tüm süreci tamamladığımızı düşünerek 4S Standartlaştırma ve 5S Disiplini Koruma adımlarına gereken önemi vermiyoruz. “Sonra daha detaylı bakarız zaten.” diyerek üzerine çok düşünülmemiş, kapsamı dar, yönetim sistemine de entegre olamamış çözümlerle bu adımları hızlıca kapatıyoruz.


⚡ Aslına bakarsanız sahada kazandığımız başarıyı, masada kaybediyoruz ve tam da bu yüzden her seferinde dönüp dönüp ilk 3S’e tekrar başlıyoruz.


İlk 3S’te ortaya konan zorlu değişimin devamlılığını garanti edecek, son 2S olan Standartlaştırma ve Disiplini Koruma, titizlikle çalışılması gereken asıl iş bitirici adımlardır. Bu seviyede, her şirketin kendi dinamikleri içinde şekillenebilecek önemli kararlar gerekmektedir.


👉 Orta seviye yönetim ile 5S Denetleme Sistematiği, Görsel Pano Yönetimi, İyileştirme Getirileri ve Takip Çizelgeleri oluşturulmalı ve belirli periyotlarda raporlanmalıdır.


👉Üst Yönetim ile ise Performans İndikatörü, Yönetim Raporlamaları, Takdir Tanıma ve Ödüllendirme Sistematiği mutlaka oluşturulmuş olmalıdır.



Bu tekrar döngüsünde fark yaratacak nokta;


👉 geleneksel şekilde tüm S’leri sırası ile uygulamak yerine 3S ve 2S adımlarını ayrı iki süreç olarak ele almaktır.


👉 Saha ekipleri 3S’i yönetirken, Sistem ekipleri 2S’e odaklanmalıdır.



3S’teki başarımızı korumak 2S’te oluşturduğumuz sistemsel çözümlere bağlıdır. Sahada uygulama ile sistemde tutundurmanın birlikte ilerleyebildiği şirkete özel profesyonel destekli bir süreç ile “tekrar tekrar” başlamak yerine her adımda ileri gidecek bir iyileştirme kültürü oluşturmak mümkün olacaktır.



Yazar

Elif Yurtoğlu Akar

Elif Yurtoğlu Akar
bottom of page